Don't miss

Isnin, 11 Mei 2015

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN LECITHIN SHAKLEE


By on 5:47 PTG







 APA ITU LECITHIN ?


Lecitin itu sendiri adalah lemak.. FAT??..oppss.Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan bh melekat dekat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn .. contoh buat kek...yg basic tu mcm tepung gula telur..kalo dak..tak jadi kek tu..haa gitulah.
Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans ...dan tahukah anda
~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin...dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean... i likeee..


Petang nie saya nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu.,.

1.Lecitin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras ... Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini .

2. Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan


3. Lecitin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan....Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2...jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,

4. Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati....


5. Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin.


6. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria.Disamping itu, struktur lecitinitu sendiri melindungi sel dari teroksida.

7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.




8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia





9. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema.



10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.

11. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.

12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
13. Lecithin, bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak dan ..Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan Kke dlm badan Saya makan sebelum mkan rasa kenyang dan kurang makan.

BILE nie ialah Lecithin yang  diperlukan  untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile 

daripada kolestrol...BILE  amat penting untuk proses penghadaman.


******Sebiji lecitin Shaklee mengandungi 530mg of Lecitin..jadi kiralah sendiri yer brapa biji anda perlukan sehari????



Di bawah ini ada demo tentang lecithin......








ADA SEDIKIT PENAMBAHAN :

    @ UNTUK ORANG YANG BERUMUR :

          Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke ( angin ahmar )

          dan sakit-sakit yang biasa dialami orang tua yang uzur.

Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca  darah tinggi ,

sengal sendi , sejuk kaki dan sebagainya .


NAK TAHU CARA PENGAMBILAN YANG BETOL ??/

LECITHIN NIE SEHARI BOLEH AMBIL 6 BIJI ...

Kalau untuk budak bawah 12 tahun ambil 1 biji sehari sahaja.


Jadi apa tunggu lagi !!!!!!!!!

JOM MAKAN LECITHIN HARI NI....



Segala penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.









                                                     Nur Wahidah BT Burhanudin  
                                            Shaklee Independent Distributor [ID No : 953854 ]
                                                       HP/WhatsApp [ 019-5133043 ] 
                    wahidahburhan@gmail.com                                 



                       




About Nur Wahidah Burhannudin

Saya pengedar sah SHAKLEE anda no. ID 953854 . Jom CANTIK dan SIHAT bersama Shaklee (Selamat Mesra Alam dan Berkesan) bukan hanya sekadar MENJUAL SUPPLEMENT SHAKLEE tetapi berkongsi ilmu mengenai KEBAIKAN SUPPLEMENT SEMULAJADI.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...